Πληροφορίες

Πληροφορίες

Ιστορική Αναδρομή

Από αρχαιοτάτων ετών ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά κεραμικά πλακάκια. Επιφάνειες στρωμένες με κεραμικά πλακάκια έχουν βρεθεί σε πυραμίδες, στη αρχαία Βαβυλώνα με περίτεχνες παραστάσεις.
Κατά τον Μεσαίωνα ευρεία χρήση είχαν στα Ισλαμικά κράτη, κυρίως στην Περσία και Συρία.
Πρώτοι τα έφεραν και τα διέδωσαν στην Ευρώπη οι Μαυριτανοί κατακτητές της Ισπανίας. Σε γενική χρήση πρώτα χρησιμοποιήθηκαν στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία και σήμερα σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Τον 15ο αιώνα πλακάκια με κέντρο παραγωγής την Σεβίλη εξάγονταν στην Βρετανία και στην Ιταλία. Στην Ιταλία διασώζονται και σήμερα κτίρια στη Νάπολη και Γένοβα διακοσμημένα με κεραμικά της Σεβίλης.Το 1840 αναφέρεται η ευρεία χρήση τους στην πλακόστρωση δαπέδων σπιτιών στην νότιο Ισπανία με κέντρο κατασκευής τους την Ανδαλουσία και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μηχανικός τρόπος. Το 1888 παρουσιάστηκαν στην διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης.
Το 1980 στην Ιταλία εμφανίστηκε μια νέα μέθοδος κατασκευής και ψησίματος, η monocottura.

Γνωριμία με τα «Πλακίδια» . Τι είναι?

Τα κεραμικά πλακάκια (ή πλακίδια) είναι τεχνητό υλικό, με πρώτη ύλη το  αργιλώδες χώμα ή άργιλος, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα έως σήμερα για δάπεδο στρώση, επενδύσεις τοίχων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά και για διακόσμηση.
Τα πλακάκια είναι πλάκες κεραμικού υλικού ποικίλλων μεγεθών. Μία πλάκα (ή ένα πλακάκι) ορίζεται ως «συστατικό με επίπεδη επιφάνεια, που το πλάτος και μήκος είναι ευκρινώς μεγαλύτερα από το πάχος του»
Ο όρος «κεραμικό» περιγράφει το είδος του υλικού που συνθέτει τα πλακάκια. Ο όρος «κεραμικό» αναφέρεται σε προϊόντα που προέρχονται από μίξεις πηλών, άμμου και άλλων φυσικών ουσιών.
Μετά από κατάλληλη επεξεργασία, τέτοια μίγματα καλουπώνονται σε ένα επιθυμητό σχήμα και μετά πυρώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες (από 1000°C μέχρι 1300°C, ανάλογα με τον τύπο του πλακιδίου). Το κεραμικό υλικό είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα του ανθρώπου: σκεφτείτε τα αγάλματα και βάζα από τερακότα, μάρτυρες απόμακρων πολιτισμών. Αλλά είναι επίσης και ένα από τα πιο σύγχρονα και προοδευτικά υλικά: ειδικά κεραμικά υλικά έχουν αυξανόμενη χρήση στα ηλεκτρονικά , στις χημικές βιομηχανίες ,σε μηχανήματα και πυρηνικά εργοστάσια.

Οι βασικοί τύποι κεραμικών πλακιδίων

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κεραμικών πλακιδίων: Υαλωμένα και  Ανυάλωτα.ΥΑΛΩΜΕΝΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Είναι τα πλακίδια εκείνα τα οποία έχουν στην κεραμείκη τους μάζα, επίστρωση και επικάλυψη σμάλτου (Εφυάλωση). Αναλόγως με την επιφάνεια τους χαρακτηρίζεται σε ματ υφή, ημιγυαλιστερή (satine) και γυαλιστερή. Η χρήση τους γενικά περιορίζεται για μπάνια και W.C. καθώς και για δάπεδα εσωτερικών χώρων,λόγω της χαμηλής  αντοχής τους σε μεγάλες καταπονήσεις, όπως απότομες καιρικές μεταβολές, ’’βαρειά’’ κυκλοφορία κ.τ.λ
ΑΝΥΑΛΩΤΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Eίναι τα πλακίδια που κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια αγορά πλακιδίων. λόγω της τεράστιας ποικιλίας σχεδίων και χρωμάτων. καθώς και της αντοχής  τους  σε μεγάλες καταπονήσεις, λόγω του τρόπου παραγωγής και επεξεργασίας τους. Αποτελούνται από μια πλήρως υαλοποιημένη κεραμική μάζα, με αυξημένη μηχανική αντοχή και αντοχή στην καταπόνηση. Τοποθετούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υψηλής κυκλοφορίας και μπορούν να έχουν επιφάνεια με υψηλό δείκτη αντιολισθηρότητας. Τέλος, έχουν μηδενική απορροφητικότητα και απόλυτη αντοχή στον παγετό.
Ο Εξευγενισμένες Α' ύλες όπως καολίνες, πλαστικά χρώματα, άστριοι, χαλαζίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κεραμικών πλακιδίων. Όλα τα υλικά συναλέθονται με τη μέθοδο της υγρής άλεσης. Η ομογενοποιημένη κεραμική μάζα μορφοποιείται με σκληρό πρεσάρισμα σε υδραυλικές πρέσες μεγάλης ισχύος (600kg/cm2) προσδίδοντας υψηλές μηχανικές αντοχές στα παραγόμενα προϊόντα. Μετά τα πλακίδια ξηραίνονται και ακολουθεί η όπτηση σε κλιβάνους Roller στους 1200 C. Ακολουθεί η διαλογή των προϊόντων σε υπεραυτόματες μηχανές όπου η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα είναι μόνο σε θέματα αισθητικής. Αλλεπάλληλοι εργαστηριακοί ποιοτικοί έλεγχοι εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και πιστοποιούν την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝCOTTO ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Είναι τα πλακίδια εκείνα τα οποία παρασκευάζονται από Αργιλώδη λάσπη κοινώς-Πηλός. Οι πλάκες cotto είναι κατάλληλες τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. Σε αντίθεση με τα κοινά πλακάκια, δεν είναι εφυαλωμένες και έτσι διατηρούν την πορώδη υφή τους, πράγμα που τις κάνει σε συνδυασμό με τη μεγάλη θερμοχωρητικότητά τους πολύ ευχάριστες στο περπάτημα με γυμνό πόδι. Επίσης λόγω του χρώματός τους περιορίζουν τις έντονες αντανακλάσεις του φωτός, πράγμα που τις κάνει ιδανικές για θερμά κλίματα. Έχουν γενικά πολύ καλές αντοχές στη φθορά και το χρόνο (γερνούν πολύ όμορφα χωρίς να κρύβουν τα σημάδια του χρόνου) και εξαιρετικές αντοχές στο νερό, τη φωτιά και τις χημικές ουσίες. Φυσικά πρόκειται για ένα απολύτως οικολογικό υλικό με βιοκλιματική συμπεριφορά, φιλικό δηλαδή προς το χρήστη και το περιβάλλον..

Λόγω της πορώδους τους επιφάνειας, οι πήλινες πλάκες έχουν την τάση να απορροφούν τους λεκέδες. Γι αυτό περνιούνται με ειδικά λάδια εμποτισμού που τους προσδίδουν προστασία από τους λιπαρούς λεκέδες αλλά και  αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες.                                                                                          Γενικά για τη συντήρησή τους αρκεί να   επαλείφονται μια φορά το χρόνο.Οι πήλινες πλάκες κόβονται εύκολα σε πολλά μεγέθη και σχήματα, οπότε στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι τετράγωνες, οι ορθογώνιες και οι εξαγωνικές. Διατίθενται σε ζεστό κεραμιδί, γκρι και μπεζ, ενώ σε ειδικά καταστήματα θα βρείτε και ζωγραφισμένες. Ο συνδυασμός πλακιδίων διαφόρων μεγεθών και σχημάτων δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα. και σχημάτων δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντα αισθητικά αποτελέσματα.GRES PORCELLANATO
Το GRES PORCELLANATO είναι ένας ειδικός τύπος πλακιδίου δαπέδου και επένδυσης. Το όνομα GRES είναι επωνομασία κεραμικών υλικών με συμπαγή δομή, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια κρυσταλλική βάση η οποία έχει υποβληθεί σε διαδικασία εφυάλωσης: «PORCELLANATO». Ο όρος αυτός αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, τα οποία στην ουσία μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά της πορσελάνης. Το GRES PORCELLANATO λοιπόν, είναι ένα κεραμικό προϊόν.

Το GRES PORCELLANATO ανήκει στην κατηγορία των υλικών που λαμβάνονται από πρώτες ύλες με βάση τις αμέταλλες ανόργανες ουσίες. Σε πρώτη φάση πραγματοποιείται η διαμόρφωσή τους (πρεσάρισμα) και δια μέσου μιας θερμικής διαδικασίας (ψήσιμο) καθίστανται μηχανικά ανθεκτικά για τη χρήση στην οποία προορίζονται.ΨΗΦΙΔΕΣ
Το όνομα τους παραμπέμπει στην τέχνη του ψηφιδωτού(στις ψηφίδες δηλαδή που αποτελούν ένα ψηφιδωτό έργο),με τη διαφορά ότι στην σημερινή εποχή ο τρόπος παραγωγής τους και η ’’φιλοσοφία’’ της τοποθέτησης τους έχουν διαφοροποιηθεί.Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις υαλώμενες μεκεραμεική μάζα  και τις υαλώδεις με συμπαγή μάζα.Είναι τα πλακίδια εκείνα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για επενδύσεις χώρων όπως δάπεδα,μπάνια,πισίνες ακόμη και σε τοίχους καταστημάτων,σπιτιών κ.τ.λ. Σαν υλικό θεωρείται κορυφαίο για την τέχνη της διακόσμησης & της αρχιτεκτονικής, λόγω της τεράστιας ποικιλίας σχεδίων και χρωμάτων. καθώς και της  ποικιλομορφίας του τελικού αποτελέσματος(π.χ.υπάρχουν ψηφίδες που έχουν ενσωματωμένα μεταλικά στοιχεία & χρώματα,όπως χρυσό,ασήμι,φίλντισι κ.τ.λ.).Υπάρχουν επισης και ψηφίδες που αποτελούνται από φυσικά πετρώματα όπως μάρμαρο,πωρόλιθο,βότσαλοκ.τ.λ.Οι διαστάσεις ποικίλουν, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η 30cm x 30cm είτε κολημένη σε δίχτυ είτε κολημένη σε p.v.c.Κυριότεροι Παραγωγοί Πλακιδίων

Μεταπολεμικά παρουσιάζεται αλματώδης αύξηση της παραγωγής πλακιδίων στην Ιταλία που την  καθιστά σαν τον βασικό παραγωγό όλου του κόσμου. Κύρια αιτία το γεγονός ότι στη ευρύτερη περιοχή του Sassuolo (στον Βορρά) υπήρχε εκλεπτυσμένη 1η ύλη.

Σήμερα από την Ιταλία εξάγονται περίπου 300.000.000 m2 πλακιδίων προς όλον τον κόσμο ετησίως. Τα 170.000.000 m2 προορίζονται για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής αγοράς. Στην Ελλάδα εισάγονται 12.000.000  (από την Ιταλία, Στοιχεία οικ. Έτους 2009).

Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία, Αίγυπτος.

ΠΗΓΕΣ:  Μπελεφάντης Παντελής (Manager Πωλήσεων  Κατ/των VENETI)

Τοποθέτηση πλακιδίων

Online Επισκέπτες

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους

Led Φωτισμός - Λάμπες Led


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

Κατηγορίες